TIP: Hoe krijg ik mijn newborn baby rustig/inslaap?

Bijgewerkt: feb 29

Een methode dat ik tijdens een newborn fotosessie hanteer is het inbakeren van de baby, dit gebeurt met 'wrap' doeken, de techniek van het wrappen is lichtelijk anders voor een fotoshoot. De achterliggende functie/gedachte is wel hetzelfde: namelijk de baby rustig krijgen en sneller te laten slapen en ervoor zorgen dat de fotoshoot op een veilige manierWat houdt inbakeren nu precies in?

Inbakeren is het inwikkelen van jouw baby van schouders tot zijn voetjes, in een doek. Het kan een hulpmiddel zijn wanneer je baby slecht slaapt of veel huilt. Niet elke baby heeft dit graag, dus het is uitproberen. Een pasgeboren baby heeft nog geen goede controle over zijn arm- en beenbewegingen. Doordat de baby geen grote bewegingen meer kan maken, zorgt dit ervoor dat de baby makkelijker in slaap valt.


Wat zijn de voordelen?

Naast het makkelijker in slaap vallen, zorgt het inbakeren er ook voor dat de baby blijft doorslapen. Doordat de armpjes vastzitten in het doek, kan de baby zichzelf ’s nachts ook niet meer wakker slaan of krabben. Een ander voordeel is dat je baby minder last heeft van krampjes en slaapt door het inbakerdoek langer door.


Wanneer mag je niet inbakeren?

Er zijn verschillende redenen om een kind niet in te bakeren, zoals problemen met de ontwikkeling van de heupjes van het kind, koorts, een dag en nacht na een vaccinatie, infecties aan de luchtwegen, … Je vraagt best advies aan een deskundige of arts als je overweegt om je kind in te bakeren. Een arts kan nagaan of er medische oorzaken voor het huilen zijn. Uiteraard is in die gevallen inbakeren geen oplossing.


Waar moet je rekening mee houden?

Belangrijk is wel dat je het doek bij de beentjes wat losser houdt. Zo voorkom je ook belasting op de heupen. Bij de armpjes mag het doek wel strakker zitten. Vóór de leeftijd van 6 maanden moet het inbakeren afgebouwd zijn. Op de leeftijd van 6 maanden kunnen kinderen draaien van hun rug naar hun buik. Ingebakerd slapen op de buik is niet veilig.

Bij een ingebakerd kind telt de bakerdoek ook als 1 laag kledij. Zorg dat je kind het niet te warm krijgt.


Overdag of ’s nachts?

Als de baby overdag goed slaapt, dan is het geen probleem als je alleen ’s nachts je baby inbakert. Slaapt je baby overdag nauwelijks, dan kun je de baby het beste voor de nacht inbakeren. De baby is op dat moment al heel moe door het niet slapen overdag, dus is de kans ook groot dat de baby in een keer doorslaapt. Het is natuurlijk geen probleem om je baby ook overdag in te bakeren. De kans is dan wel groot dat de baby overdag langer slaapt dan nodig waardoor de baby ’s nachts minder goed doorslaapt. Uitproberen dus!


Hoe moet je inbakeren?

In 4 stappen:

Stap 1:Leg het doek in de vorm van een ruit

Stap 2: Vouw het bovenste punt van het doek naar binnen

Stap 3: Sla de linkerkant van het doek om de arm van je baby en stop de punt, niet te strak, in onder de baby.Vouw vervolgens het onderste punt bij de voetjes naar binnen, zoals je ook bij stap 2 hebt gedaan.

Stap 4: Sla de rechterkant van het doek om de arm van je baby en stop de punt in onder de rug van de baby.


Wens je meer informatie over dit thema? Voordat je hiermee aan de slag wilt gaan: Laat je adviseren en stel de vraag bij een Deskundige, Arts of bij Kind & Gezin.


#droom